Yoga bij Yogastudio Annemiek

Yoga stamt van het Sanskriet woord Yuj en heeft vele betekenissen: juk, onder een juk brengen, samenbrengen, verenigen en tot evenwicht brengen.

Een juk is een houten pasvorm die op de schouders gedragen wordt om twee emmers aan te hangen, zoals de melkmeisjes vroeger deden. Aan de ene kant verlicht het juk dus het werk, aan de andere kant maakt het dat je beter in evenwicht blijft.

Zo is het ook met yoga. Yoga is een middel, een weg die je kan helpen om lichter in het leven te staan, doordat je lichamelijk en geestelijk in balans komt.

Er zijn verschillende soorten yoga. 

 

Wat is Hatha Yoga?

Hatha yoga is een actieve vorm van yoga die bestaat uit houdingen en ademhalingsoefeningen waarbij alle spieren in het lichaam gebruikt worden.

De oefeningen zijn er op gericht je bewust te maken van de spanning in het lichaam. Spanning maakt de spieren kort en stijf, waardoor je belemmerd wordt bij het maken van bewegingen. De spanning in het lichaam proberen we los te laten door het bewuste gebruik van de ademhaling.

Tijdens de oefeningen merk je heel duidelijk dat er een verband bestaat tussen de spanning en je ademhaling: spanning zorgt ervoor dat je de adem vasthoudt of moeilijker gaat ademen. Door je tijdens een houding te concentreren op je adem merk je dat je controle hebt over je adem. Als de ademhaling rustiger wordt en meer ontspant, ontspannen ook de spieren steeds beter.

Het richten van de aandacht op het voelen van je lichaam en de ademhaling zorgt ervoor dat de concentratie toeneemt en de stroom losse gedachten in het hoofd afneemt.

 

Wat is Yin Yoga?

Yin yoga is een ontspannen vorm van yoga. Bij yin houdingen blijven we langer in een houding. Liggend of zittend op de mat worden alle houdingen langdurig (3 tot 5 minuten) in alle rust aangehouden. Het gaat er niet om hoever je in een houding komt, maar om het ontspannen waardoor je je bewust wordt van wat je voelt en denkt.
Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en actiever.
De muziek geef een extra dimensie aan de les.

 

Yoga werkt!